Tippek, tanácsok szaniterekről

Kis fürdőszobák – praktikus megoldások

2013. május 24.

Kis országunkban nem túl jellemzőek a nagy alapterületű fürdőszobák, a már új tervezésű házaknál igyekeznek ezen változtatni a tervezők, de rengeteg régi házban, főleg panel épületben a 1,5 mx1,5-2 méter a jellemző, ami valljuk be ugyan kicsi, de nem mindig praktikus. 🙂Pedig nagyon sok jó megoldás létezik már a kis alapterületű fürdőszobák komfortossá tételére elérhető áron, csak egy picit jobban utána kell járni. Megpróbáltunk pár ügyes megoldást összegyűjteni ebben a cikkben kis méret kategóriában. Először is nézzük a kád, zuhanytálca dilemmát.

avocado kádmini kádriho petit

 

 

 

 

Ha tényleg napi rendszerességgel használjuk a kádat , akkor érdemes betervezni egyet, lehet már kapni egészen pici, de még kényelmes kádat, ilyen például a Ravak Avokado, mely 150/160×75 cm méretű , csepp formájú és elég mély ahhoz, hogy kényelmesen el lehessen benne férni. Ha még ennél is kisebb helyünk van, megoldás lehet az úgynevezett ülőkád, például a Riho Petit kád 120×70 cm, vagy a Kolpa-San Mini kádja, ami 100×70 cm. Átmeneti megoldás lehet a zuhanykabin és a kád között a mély zuhanytálca, melyre a saját zuhanykabinját téve lényegében egy zuhanyozót kapunk, melyet baba fürdetésre, vagy akár ülőfürdőre is használhatunk. Amennyiben nem használunk kádat egyáltalán a kis fürdőszobák legjobb megoldása a zuhanykabin, melynek az íves változata foglalja a legkisebb helyet.

jika tigoA mosdó beépítésnél is nagyon fontos az okos helykihasználás, erre nagyon jó példa a Jika gyár Tigo családja, mely modern megjelenésű, még normál mosdóként is használható méretű. Jó megoldás lehet a sarokmosdó használata is, melyet már lehet 35×43 méretben is kapni (Roca Hall család), vagy ha elfér egy kicsit nagyobb , akkor találunk 55 cm szélességben is. (Jika Olymp család). Ez utóbbihoz tükrös fali sarokszekrényt és alsó sarokbútort is lehet vásárolni.

A WC kis helyen történő és kényelmes kialakítására a legjobb az úgynevezett kompakt fali WC-k használata. A WC-t működtető fali tartály betehető a falba is, így az elé kerülő fali WC , csak 48 cm-re fog kiállni, ezzel majdnem 10 cm-t spórolhatunk a hagyományos fali WC-khez képest. MB WC-t, ha lehet ne tervezzünk kis méretű fürdőszobába, mert annak a legnagyobb a helyigénye. Kompakt WC-je van a már említett Jika Tigo családnak, vagy a Roca Meridian családjának.

Ha még több helyet szeretnénk spórolni tervezzük a mosógépet másik helyiségbe, például konyha, de be lehet már szerezni egészen keskeny modelleket is (pédául Candy).

unitech_24_1000x1000A fürdőszoba kihasználható méretét nem csak tárgyakkal növelhetjük , hanem burkolatokkal optikailag is. Alapszabály, hogy kisméretű fürdőszobába ne használjunk nagy méretű, sötét lapokat, inkább keressük a világos, nyújtott kis méreteket (pld. 20×40 vagy 20×50) , de a mozaikok, vagy a 20×20 méretű fali lapok között is nyugodtan keresgéljünk. Optikailag a másik térnövelő megoldás a tükör. Kis méretű fürdőszobákba használjunk minél nagyobb méretű tükröt, bár ettől csak látványban lesz kétszer akkor a fürdőszobánk, de érzésre kitágítottuk a teret. 🙂

Jó tervezgetést mindenkinek!

LELŐHELYEK:

 www.roca.es

 www.jika.eu

  www.ravak.hu

 www.riho.hu

 www.radaway.hu

  www.kolpa.si

 www.szanitereskonyha.hu