Tippek, tanácsok szaniterekről

Lemez vagy akril kád?

2013. január 11.

A fürdőszoba tervezés egyik fontos eleme a kád kiválasztása, természetesen előtte el kell dönteni, hogy egyáltalán legyen a kádunk, mert a tapasztalat az, kétféle ember létezik. Aki szeret kádban fürdeni és aki inkább a zuhanyra esküszik. A fürdőszoba jelentős és méretes berendezési tárgya a fürdőkád, és ha az előbbi csoportba tartozunk, érdemes egy picit jobban elidőzni a kád választással.

betteformAz internetet böngészve elsősorban akril kádakkal találkozunk manapság, de a lemez kádak felett sem járt még el az idő, sőt…

Megpróbálunk mindkét típus bemutatásával egy kis segítséget adni a végső döntés meghozatalához.

A lemez kádakat már ismerhetjük régebbről, hiszen a régi lakásokat ezekkel rendezték be, és sokukon nem nagyon fogott az idő múlása. Természetesen azóta a technológia fejlődésével, egyre szebb felületű kádakkal találkozhatunk, illetve egyre bővült a formaválaszték is. Ma már lemezkádból is vásárolhatunk oválisat, kereket, asszimetrikusat, akár térben álló kádat is. Egyik előnyös tulajdonsága tehát a bő választék, a másik pedig a hosszú élettartam, nem véletlenül ad több gyártó is a jó minőségű lemezkádjaira 30 év garanciát. A minőségre viszont itt is hangsúlyt kell fektetni, találkozhatunk olcsóbb lemezkádakkal is, melyek lemezvastagsága 2,3 mm (ellentétben a 3,6 mm-el), és ezek meg is felelnek olyan fürdőszobákba, ahol nincs nagy igénybevételnek kitéve (van mellette zuhany, vendégház stb) de nem összekeverendő és hasonlítandó a magasabb minőséget képviselő társaival.

A lemezkádak hátrányai közé talán az sorolható, hogy üresen belelépve a hideg „fémérzés” annyira nem komfortos, de ezen könnyen segíthetünk ha még mielőtt nekikezdenénk a fürdésnek el kezdjük engedni bele a meleg vizet…

A zománcfelület esetleges sérülésének javítása a másik talán hátrányok közé sorolható tulajdonság. A zománcfelület azonban csak nagyon erős fizikai behatás következtében sérülhet, amire a normál napi használat során nem igazán kerülhet sor. Ha mégis valamilyen okból sérül a kád felszíne, a javítás nehézkes és nem is mindig maradandó, bár a gyártók folyamatosan  fejlesztik az újabb zománcjavítókat.

valis_1Az akril kádat elterjedése nem olyan régre tehető, de népszerűségük azóta is töretlen. Itt is meg kell különböztetni a gyengébb minőségű akril kádakat a magasabb kategóriától. Jó minőségű akril kádakról 5-6 mm-es akrillemez vastagságnál beszélhetünk, a 20-30ezer forintos kádak esetében ezt ne várjuk el. Az akril kádak előnye szintén a bő formaválaszték mely nagyon jó ár / érték aránnyal tud párosulni, a modernebb formákon át a klasszikus fazonokig bárki megtalálhatja a neki tetszőt.

A műanyag kádak másik előnye a komforérzet, az akril kellemes tapintású, üresen is meleg anyag, melynek nagyon szép a felülete.

Ha esetleg sérül, karcolódik a felület, könnyen lehet javítani,felpolírozni maradandó károsodás nélkül. A jó minőségű akril lemezek UV védelemmel is el vannak látva, nem kell attól félni, hogy besárgulnak a napsugárzás hatására, sőt ellenállóak a különböző háztartási vegyszerekkel is szemben.

Hátrányai közé sorolható, hogy mindent összevetve sérülékenyebb, mint a lemezkád, illetve a teherbírása kisebb.

Lemezkád kontra Akrilkád küzdelemben úgy érzem egyenlő az állás, legalábbis számunkra igen. 🙂