Tippek, tanácsok szaniterekről

Atyaég ki fog ez engem bírni?

2013. február 20.

Majdnem mindennapos kérdés egy fali wc láttán!  De először is tisztázzuk a “fali wc” és az “álló wc” fogalmakat, illetve az ezekkel kapcsolatosan felmerülő egyéb fogalmakat ( sík-, lapos-, mélyöblítésű, hátsó-, alsó-, vario- lefolyású)

grohe_wc_tartaly_duravit_wc_cseszeFali WC – a falra szerelhető, levegőben lógó szaniter porcelán, mely általában 56-54 cm-re áll el a faltól és 36-38 cm széles. Szerelése csak   speciális falsík mögötti szerelőkerethez lehetséges (pld. Grohe Uniset, vagy Rapid SL) róluk majd egy későbbi cikkünkben.

ap116geberitÁlló WC – földhöz rögzített szaniter porcelán többféle kifolyási és öblítési lehetőséggel. A tartály megoldás ezeknél a wc típusoknál lehet szintén falra szerelt műanyag tartály, vagy monoblokkos megoldás, amikor a wc tartály közvetlenül rajta ül a wc-n és szintén porcelánból van.

 

Síköblítés – a wc-ből az öblítő víz használat közben nem csap vissza, emiatt higiénikus, hölgyek és kisgyerekes családok részére kifejezetten javasolt.

Mélyöblítés – a wc-ből az öblítő víz használat közben kicsaphat, amiatt kevésbé higiénikus, de szagtalanabb, mint a síköblítésű megoldás.

Hátsó kifolyás – az öblítővíz kivezetés a wc hátsó részén található és ott kerül bekötésre a falba d code vario

Alsó kifolyás – öblítővíz kivezetés a wc alsó részén található és ott kerül bekötésre a padlóba

Vario lefolyás – a lefolyás a speciálisan kialakított wc-ben mindkét irányban lehetséges, emiatt helytakarékos megoldás, teljesen rá lehet tolni a falra és a speciális lefolyóidom tetszőlegesen beköthető

Az áll wc-ket mindenki ismeri, hiszen a mai lakások nagy többségében még mindig ilyeneket találunk.  Kialakításuk költséghatékony és most már a hozzájuk tartozó falon kívüli tartályok is víztakarékosak (3/6 l). Ezen felül még mindig jobban megbíznak sokan a padlóhoz rögzített wc-kben mondván, hogy az nem szakad le és stabilan áll…..és ezt a tévhitet szeretnénk eloszlatni.

A fali WC-k szakszerű rögzítés esetén több, mint 400 kg-ot kell, hogy elbírjanak. Szakszerű rögzítés alatt a falsík mögé beszerelt szerelőkeretet értjük, mely tartalmazza az öblítőtartályt is és a beszerelés után csak egy nyomólapot látjuk az egészből. A fali wc másik nagy előnye az esztétikumon kívül, hogy könnyen tisztán tartható a fajansz és a környezete is, a wc alatt, mellett is könnyedén fel tudunk mosni. Egyszóval nem kell félni , nem szakad le….:)

roca_meridian_fali_wc_6_1