Tippek, tanácsok szaniterekről

Toilet World Day

2013. november 25.

toiletday2November 19.-én ünnepli a világ toaletteket. Számunkra ez a teljesen természetes tárgy  a világ nagy részén hiánycikknek számít, több mint egy milliárd ember végzi a szabadban a dolgát, minden 3. ember úgy éli le az életét, hogy nincs alkalma használni ezt a hétköznapi eszközt.

toiletday1Sajnos elszomorító, hogy egy csapból folyó víz, egy porcelán WC, csatornahálózat, a mindennapos tisztálkodás a fejlődő országok nagy részében abszolút luxusnak számít, emiatt itt hatalmas a fertőzésveszély, a különböző járványok kialakulásának kockázata. A World Toilet Organization (WTO) világszervezetének jóvoltából november 19-e a Vécé Világnapja, kiváló alkalom tehát arra, hogy őszintén és komolyan megvitassuk a higiéniával kapcsolatos, megoldandó problémákat.

Számomra az már szinte szakmai ártalom, hogy egy étterembe, vagy szállodába betérve az első, hogy megszemlélem a mellékhelyiséget. Természetesen a legfontosabb, hogy minden TISZTA legyen és az igényesség sem egy utolsó szempont. Ezek meg nem léte máris több csillag levonásához vezet, nálam mindenképp.

Nagyon hiányoznak a kultúrált nyilvános illemhelyek a városokból, bár a Fővárosu Csatornázási Művek ígérete szerint a még meglévő illemhelyek folyamatosan felújításra kerülnek.

Amikor elmegyünk oda, ahová a király is gyalog jár jusson eszünkbe, hogy a Föld lakóinak többsége ezt a pillanatot tényleg luxusként élné meg.