Tippek, tanácsok szaniterekről

Zuhanykabin tervezés alapfokon

2014. január 11.

Magyarországon a legtöbb fürdőszobában régebben kád került betervezésre, de a fürdési szokások változásával, újabb divatirányzatok megjelenésével, vagy egyszerűen csak praktikussági okokból egyre gyakoribb a zuhanykabinok, melyek ügyes tervezéssel díszei is lehetnek egy belső térnek.

Minden zuhanykabin tervezésénél először is fel kell magunknak tenni pár kérdést:

  1. ….imádunk zuhanyozni és emiatt szeretnénk zuhanykabint?
  2. ….kicsi a helyünk a fürdőszobában, de meg kell oldanunk egy kabin behelyezését?
  3. ….idős, esetleg mozgáskorlátozott ember is él a családban?
  4. ….kicsi a hely, kicsi a gyerek, kád is kellene, de csak zuhanytálca fér el, mi legyen?

Az első esetben a válasz igen, akkor a zuhanyozás nagyon fontos számunkra és minden nap többször, kényelmesen szeretnénk itt felfrissülni, emiatt tervezzük minél nagyobbra. Amennyiben van helyünk minimum 100 x 80 cm-es, vagy ennél nagyobb tálcamérettel számoljunk. A standard méretek 10 cm-ként változnak 80-160 cm között szélességben és hosszúságban is, de természetesen ettől eltérő méreteket is lehet általában a gyártóktól rendelni, természetesen felárral. Célszerű azonban a standard méretek közül választani, hiszen a kabin a tálcára illeszkedik. Természetesen adott esetben elhagyható a zuhanytálca és a zuhanykabint illeszthetjük közvetlenül a burkolatra is, ebben az esetben oda kell figyelni a megfelelő szigetelésre, burkolatválasztásra (csúszásmentesség).  hüppe

Ha kicsi a helyünk a fürdőszobában, de mégis meg kell oldalunk egy zuhanykabin elhelyezését, akkor ajánlott egy íves változatot betervezni, hiszen ilyenkor az alapterületből nyerünk helyet. Nagyon fontos, hogy az íves tálcákhoz mindig a saját kabinját válasszuk, mert sokszor a gyártók más rádiusszal dolgoznak, emiatt a két különböző termék illeszkedése nem lesz tökéletes. Fontos még az ajtó választás, hiszen kis térbe nyíló ajtót tervezni nem praktikus, sőt sokszor nem is megoldható, ezért ilyenkor célszerű valamilyen jól működő, takarítható ( az alsó sínből kipattintható) tolóajtót választani. 

riho

Idős, vagy mozgáskorlátozott családtag esetén tervezésnél a könnyen megközelíthetőség (széles belépőnyílás, alacsony belépési magasság, csúszásmentesség) legyen az elsődleges szempont. Ilyen esetben célszerű az úgynevezett lengőajtók alkalmazása, melynél mindkét ajtószárny kifelé, befelé nyílik , így maximalizálhatjuk a belépési szélességet. A zuhanytálcák közül válasszunk minél laposabbat, esetleg padlóba építhetőt, vagy akár, ha erre van lehetőség, csak csúszásmentes burkolatot használjunk.

hüppe lengő

Kisgyerekes, kisfürdőszobás családoknak ideális megoldás lehet a mélyített zuhanytálca és arra épülő speciálisan alacsony zuhanykabin, mellyel helyet lehet megspórolni, viszont lesz egy sekélyvízű kis “kádunk” is, melyben babát lehet fürdetni, ruhát áztatni. 

radaway-classic-a1700-zuhanykabin-30011-01-01-1330955305-b94e7

Az alább gyártói oldalakon rengeteg megoldást lehet találni, ha bármelyik fenti kérdésre igen a válaszunk:

 

www.riho.hu

www.radaway.hu

www.ravak.hu

www.hueppe.com

www.kolpa.si